Allergének

Főbb allergének csoportokba gyűjtve:

Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek
Rákfélék és a belőlük készült termékek
Tojás és a belőle készült termékek Hal és a belőle készült termékek
Földimogyoró és a belőle készült termékek
Szójabab és a belőle készült termékek
Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt)
Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió
Zeller és a belőle készült termékek
Mustár és a belőle készült termékek
Szezámmag és a belőle készült termékek
Kén-dioxid és bizonyos szulfitok
Csillagfürt és a belőle készült termékek
Puhatestűek és a belőlük készült termékek

A EU 1169/2011 rendelet értelmében 2014. december 13-tól kötelező feltüntetni az élelmiszerek allergén összetevőit. Bár vannak kivételek, értelmezési eltérések, vásárlóink, fogyasztóink biztonsága érdekében az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabbakat:
 
- Tekintettel arra, hogy pizzáink fehér- avagy teljes kiörlésű, de mindenképpen 100% búzalisztből készülnek, pizzáink - függetlenül a feltétekben esetlegesen fellelhető egyéb adalékoktól is - valamint süteményeink szintén glutént tartalmaznak.
- Tonhalas feltéttel rendelt pizzáink értelemszerűn tonhalat tartalmaznak.
- Tejfölös/tejszínes alapú illetve nem növényi "sajt" feltéttel rendelt pizzáink valamint tejszínes, mascarpone-s édességeink tejfehérje/tejcukor tartalommal bírnak.
- A feltétként szereplő húsos termékek (sonka, szalámik, stb.) tartalmazhatnak szóját, szezámmagot ill. ezek származékait illetve tartósításuktól függően akár kén dioxiddal is kezelhették azokat. (Ezek jelenlétéről illetve jelenlétük mennyiségéről nincs pontos információnk, hiszen eddig nem kellett ezen jelöléseket alkalmazniuk a beszállítóknak sem, amint pontosításra kerül ez a kérdéskör, ezen tájékoztatást is pontosítjuk. Addig is az erre érzékenyek, kérjük, óvatosan válogassanak kínálatunkból!)
- Süteményeink mogyoró- ill. dió-féléket is használó üzemben készülnek, így nyomokban mogyoró- ill. dió-féléket is tartalmazhatnak még akkor is, ha az adott termék összetevői között dió-mogyoró-félék nem szerepelnek.
- Tejszínes/tejfölös alapjaink némelyikét mustárral ízesítjük. Hogy melyiket, az összetevőknél külön jelöljük. Kérjük, a mustárra érzékenyek/-allergiások kiemelten figyeljenek erre!
- Süteményeink édességeink tojást tartalmazhatnak.
 
A lista csak a leggyakrabban allergiát, vagy allergiaszerű tünetet okozó élelmiszereket, élelmiszer-összetevőket sorolja fel. E mellett, az egyéni érzékenységtől függően még lehetnek olyan élelmiszerek, vagy élelmiszer
összetevők, amik egyes egyéneknél allergiát, vagy allergia szerű problémát okozhatnak. 

Hamarosan minden termékünknél megtalálható lesz az allergének listája, addig is keresse ügyfélszolgálatunkat